137x
001315
2024-09-10

2025 年日本大阪世博会捷克馆

在 2025 年日本大阪世博会的国家展览会上,捷克馆将成为日本第一座非金属结构的木结构建筑。

客户 A2 Timber sro 使用 RFEM 和 RWIND 完成了结构设计和木支撑结构的施工。

关于投影

Architektonické řešení je postaveno na spirále, která obklopuje auditorium a slouží jako výstavní a komunikační rampa. Ta vede návštěvníky směrem vzhůru a končí vyhlídkovou terasou s restaurací a barem. Schodiště, umístěné v dutině zdvojených stěn, umožňuje návrat dolů do parteru, kde jsou komerční prostory.

Konstrukce pavilonu je tvořena prefabrikovanými CLT panely s ocelovými výztuhami a skleněnými izolačními panely s umělecky zpracovanou vnější vrstvou. Většina dílů bude vyrobena v České republice a sestavena v Japonsku.

Stavebně technické řešení

Základní nosný systém domu je tvořen kombinací dřevěných CLT panelů a ocelových ztužujících prvků namáhaných především v tahu. Jednoduše lze konstrukci popsat jako ve středu dispozice umístěnou dvouplášťovou trubku o výšce zhruba 12 m, průměru vnějšího pláště 9,7 m a průměru vnitřního pláště kolem 6,7 m. Středová trubková konstrukce je osazena do betonové vany. Na obvod nosné kruhové konstrukce jsou pak osazeny v radiálním směru nosníky, částečně konzolově vyložené a částečně podepřené sloupy po obvodě konstrukce respektující konečnou fasádní stopu. Kruhový půdorys je racionální geometrií rozdělen na třicet šest stejných výsečí, které se konstrukčně i pohledově propisují do celého objektu.

Fasáda pavilonu je tvořena izolačními skleněnými panely, jejichž vnější tabule jsou umělecky zpracovány tak, aby vytvářely motiv inspirovaný čedičovými píšťalami.

Namáhání větrem a zemětřesení

Předním úkolem statika bylo vypořádat se s klimatickým zatížením, zejména silným nárazovým větrem přicházejícím od moře. Pro extrémní podmínky tajfunu byla stanovena rychlost větru 60 m/s a pro standardní 36 m/s. Výpočet zatížení větrem na složitý tvar pavilonu byl proveden pomocí virtuálního větrného tunelu v programu RWIND.

Konstrukční chování při zemětřesení bylo konzultováno s japonskými úřady, protože použití CLT konstrukce je pro Japonce nezvyklé a značně inovativní. Japonský autorizační úřad definoval náhradní vodorovnou sílu na základě výšky, tvaru a materiálu stavby. FEM model konstrukce byl následně ověřen na účinky náhradní vodorovné síly.

位置 大阪
日本
结构设计解决方案 A2 Timber s r.o.
建筑设计
Apropos Architects s.r.o.
Michal Gabaš
Tomáš Beránek
Nikoleta Slováková + Tereza Šváchová



项目说明

模型数据

节点数目: 3812
线的数目 5697
杆件数目: 1281
面的数目: 943
荷载工况数目 11
荷载组合数目 145
结果组合数目 5
翘曲区域尺寸 25.550 x 31.197 x 19.598 m
软件版本 5.31.01

您有什么问题想问的吗?