34x
001309
2024-07-25

Konstrukcja pawilonu centrum ratunkowego CITES w Tábor Zoo

W czerwcu 2024 r. w ZOO w Tábor (Republika Czeska) został otwarty pawilon Centrum Ratownictwa CITES, które jest schronieniem dla dzikich zwierząt uratowanych przed maltretowaniem, będących własnością prywatną. Pawilon ten jest pierwszym tego rodzaju w Republice Czeskiej, który osiąga tak wysoką jakość.

Firma Carl Stahl dostarczyła rozwiązanie do analizy statyczno-wytrzymałościowej dla projektu RFEM 6 wraz z rozszerzeniami Form-Finding i Steel Design.

O projekcie

Společnost Carl Stahl poskytla stavebně konstrukční řešení projektu, výrobní dokumentaci pro ocelové konstrukce a dodala své černé nerezové sítě X-TEND®. Zoologická zahrada v Táboře se inspirovala u zahraničních staveb v renomovaných zoologických zahradách a cílem bylo vytvořit moderní a funkční pavilon, který poskytne maximální komfort pro zvířata.

Záchranné centrum zahrnuje dva velké výběhy o ploše 500 metrů čtverečních, které obsahují prvky potřebné pro komfortní život zvířat, jako jsou zastřešené ubikace, dvě nádrže s vodou a val pro vyvýšený rozhled.

Volba černé barvy nerezové sítě přispěla k nerušenému a modernímu vzhledu stavby, který návštěvníkům umožňuje sledovat zvířata bez rušivých elementů.

Weryfikacja konstrukcyjna

Pro návrh konstrukce pavilonu byl použit software RFEM 6 společně s add-ony Steel Design a Form-Finding. Součástí návrhu bylo posouzení ocelové konstrukce, včetně návrhu nerezové sítě X-TEND® a nerezových lan. Byly navrženy také betonové základové konstrukce včetně mikropilot.

Návrh probíhal ve stylu „vše v jednom modelu“, což umožňuje simulovat reálné chování konstrukce a zároveň šetří čas při přenosu modelů mezi různými softwary.

Miejsce ZOO Tabor
Czechy
Rozwiązanie inżynierskie Carl Stahl & Co
Architekt AI-ABM Sp.



Specyfikacja projektu

Dane modelu

Liczba węzłów 167
Liczba linii 229
Liczba prętów 198
Liczba powierzchni 45
Ilość brył 0
Ilość przypadków obciążenia 11
Ilość KO 29
Liczba kombinacji wyników 0
Ciężar całkowity 19,879 t
Wymiary (metryczne) 34,665 x 12,279 x 41,582 m
Wymiary (imperialne) 113.73 x 40.29 x 136.42 feet

Czy mają Państwo jakieś pytania?